Transmetuar më 27-09-2021, 08:20

Luleshtrydhe, mollë, dardha, kivi, portokall; të gjitha studimet shkencore tregojnë se frutat janë të nevojshme për shëndet të mirë në përgjithësi, veçanërisht në nivelin kardiovaskular dhe neuro-njohës.

"Përfitimet rrjedhin nga pasuria e tyre me vitamina C, E, B9 dhe lëndë ushqyese, antioksidantë, – shpjegon Luca Colucci, biolog, nutricionist i njohur italian – Përmbajtja e tyre me fibra gjithashtu kontribuon në funksionimin e duhur të tranzitit të zorrëve.

Megjithatë, disa argumentojnë se nëse frutat i shtohen pjesës tjetër të ushqimit të proteinave dhe karbohidrateve, mund të vonojë tretjen, fermentimin dhe të shkaktojë fryrje. Një teori që nuk ndahet nga komuniteti shkencor. E gjitha kjo nuk bazohet në asnjë studim. Në stomak gjithçka përzihet dhe përmbajtja zbrazet pak nga pak në mbi gjashtë orë.

Duket se nuk ka ndonjë përfitim të veçantë për konsumimin e frutave midis vakteve. Ka nga ata që raportojnë simptoma të bezdisshme të tretjes pasi kanë ngrënë një frut në fund të një vakti: gazra, fryrje, ndjenja e rëndesës, përshpejtim i tepërt i tranzitit të zorrëve.

Ekzistojnë patologji të vërteta të tretjes, të tilla si sindroma e zorrëve të irritueshme ose hernie hiatale, heqja e një pjese të stomakut përmes hapjes së diafragmës, të cilat shkaktojnë këto simptoma pas vaktit. Fibrat e tepërta që përmbajnë frutat do ta theksonin këtë brishtësi. Nëse nuk vuani nga ndonjëra prej këtyre patologjive, ne i testojmë frutat e ndryshme tek vetja, derisa të gjejmë më të mirën për ne.

Përshkrimi i fotografisë nuk është i disponueshëm.

Nëse një mollë çdo mëngjes e mban mjekun larg, siç thotë fjala e urtë, kini kujdes nga konsumimi i tepërt, veçanërisht pas ngrënies. Njerëzit, të predispozuar për zbaticën e stomakut, duhet ta kufizojnë sasinë e frutave të ngrëna, përndryshe mund të rrisin kalimin e acidit gastrik nga stomaku në ezofag.

Për të shmangur konsumin e tepërt, zgjidhja mund të jetë të hani mollë ose kumbulla si meze. Frutat kanë një efekt patogjen që mund të zvogëlojë ndjenjën e urisë dhe fenomenin e ngopjes. Fakti mbetet se, në përgjithësi, popullsia nuk konsumon mjaftueshëm fruta.

Është i nevojshëm të favorizohet përdorimi i tyre në vend të ushqimeve të tjera jo të shëndetshme. Nuk ka rëndësi nëse fruti konsumohet para, gjatë apo pas vaktit. Qëllimi kryesor është që të hahet. Shumë studime konfirmojnë: konsumi i të paktën tre racioneve fruta në ditë lidhet me një rrezik më të ulët të zhvillimit të sëmundjeve të tilla si sulmi në zemër, hipertensioni dhe kanceri i zorrës së trashë.

Për këtë arsye, në çdo kohë të ditës futim një frut midis vakteve kryesore, në mes të mëngjesit dhe drekës. Ne i kushtojmë vëmendje vetëm mostejkalimit të dozës së rekomanduar, rreth 400 gram, për subjektet me intoleranca specifike nga fibrat".