Transmetuar më 04-10-2021, 11:37

Kina planifikon të nisë këtë vit satelitin e saj të parë të eksplorimit diellor, me një model të pajisjes së re të shfaqur në Ekspozitën e 13-të Ndërkombëtare të Aviacionit dhe Hapësirës Ndërkombëtare të Kinës, sipas zhvilluesit të satelitit.

Kina do të hyjë në një epokë të re të eksplorimit diellor me lëshimin e satelitit, njoftoi Akademia e Shangait për Teknologjinë e Fluturimit Hapësinor (SAST) nën Korporatën e Shkencës dhe Teknologjisë të Hapësirës Ajrore të Kinës, citon “Xinhua”.

Sipas SAST, ngarkesa kryesore në satelit do të jetë spektrometri i imazhit diellor Hα, i cili do të mbledhë imazhe të Diellit në spektrin Hα dhe do të ndihmojë studiuesit të vëzhgojnë ndryshimet në Diell gjatë ndezjeve diellore, të tilla si ndryshimet në temperaturën dhe shpejtësinë e tij atmosferike.

Kina ka krijuar një rrjet monitorimi diellor me bazë tokësore dhe ka arritje në fusha kërkimore të tilla si spektri diellor dhe fushat magnetike diellore, por ende nuk ka kryer eksplorime diellore të bazuara në hapësirë

Ekspertët shpresojnë se eksplorimi diellor i bazuar në hapësirë do të çojë përpara kërkimin bazë të Kinës mbi Diellin, do të nxisë zhvillimin e industrive përkatëse të teknologjisë së lartë dhe do të kontribuojë në kërkimet ndërkombëtare të fizikës diellore.