Transmetuar më 07-12-2021, 09:40

Është plotësisht e mundur që Kina të kryejë një ulje hënore me ekuipazh përpara vitit 2030, tha një shkencëtar i lartë kinez në eksplorimin e hapësirës së thellë, raporton noa.al duke cituar nga “Xinhua”.

"Personalisht mendoj se për sa kohë që kërkimi teknologjik për zbarkimin e drejtuar në Hënë vazhdon, dhe për sa kohë që vendi është i vendosur për të arritur qëllimin, është plotësisht e mundur që Kina të zbarkojë njerëz në Hënë përpara vitit 2030", – tha Ye Peijian tha në një intervistë për “CCTV”.

Kryeprojektuesi i sondës së parë kineze për në Hënë Chang’e-1 dhe akademik i Akademisë Kineze të Shkencave, Ye vuri në dukje se eksplorimi i hapësirës nuk është vetëm një çështje shkencore, por edhe diçka që lidhet me të ardhmen e një kombi.

"Vendet që mund të udhëheqin në teknologjinë hapësinore kanë teknologji të avancuara në fusha të ndryshme. Nga ana tjetër, teknologjia hapësinore është diçka që mund të ushqejë teknologjitë në aspekte të tjera", -shtoi Ye.

Vitin e kaluar, misioni i Kinës Chang’e-5 mori mostra hënore me peshë rreth 1731 gramë, të parat në botë në më shumë se 40 vjet.

Pas analizimit të mostrave hënore, studiuesit kinezë në tetor njoftuan se ata kanë datuar shkëmbin më të ri të Hënës në moshën rreth 2 miliardë vjet, duke zgjatur jetën e vullkanizmit hënor 800-900 milionë vjet më shumë se sa dihej më parë.

Ye tha se zbulimi në historinë e Hënës ishte shembulli më i fundit i përpjekjeve të Kinës për të përmirësuar statusin e saj në komunitetin ndërkombëtar.

Pas Hënës dhe Marsit, objektivi i ardhshëm i Kinës në eksplorimin e hapësirës së thellë mund të jetë një mision asteroidi, tha Ye, duke shtuar se ekipi i tij tashmë kishte punuar në kërkimin e asteroidit.