Transmetuar më 07-01-2022, 11:03

Duke përdorur radioteleskopin sferik me diametër pesëqind metra (FAST), i quajtur gjithashtu si "Syri qiellor i Kinës", shkencëtarët kanë matur forcën e saktë të fushës magnetike në renë molekulare, një rajon i mediumit ndëryjor që duket se është i gatshëm për të formuar yje.

Duke përdorur teknikën e Vetëpërthithjes së Ngushtë HI (HINSA), ata arritën zbulimin e qartë të efektit “Zeeman” – ndarjen e një linje spektrore në disa përbërës frekuence në prani të një fushe magnetike.

Kjo është e vetmja provë e drejtpërdrejtë e forcës së fushës magnetike ndëryjore.

Rezultati tregon që arritja e gjendjes superkritike nga re të tilla, një pikë kur ato kthehen në yje, ka ndodhur më herët sesa mendohej më parë bazuar në modelin standard.

Studimi u botua në revistën “Nature” të enjten.

FAST, i vendosur në provincën Guizhou të Kinës Jugperëndimore, filloi funksionimin në janar 2020.

Duke përdorur këtë teleskop, shkencëtarët kanë identifikuar 509 pulsarë të rinj, që është katërfishi i sasisë së përgjithshme të pulsarëve të identifikuar nga teleskopët e tjerë në mbarë botën.

Pulsarët, ose yjet neutron që rrotullohen shpejt, e kanë zanafillën nga bërthamat e shpërthyera të yjeve masive që janë duke vdekur përmes shpërthimeve të supernovave.

Me dendësinë e tyre të lartë dhe rrotullimin e shpejtë, ato janë një laborator ideal për studimin e ligjeve të fizikës në mjedise ekstreme