Transmetuar më 15-02-2022, 11:40

Një satelit kinez me sensorë në distancë filloi të bënte fotografi në orbitën e tij, njoftuan shkencëtarët përgjegjës për satelitin, citon “Xinhua”.

Kina lëshoi një raketë Long March-4C për të vendosur satelitin L-SAR 01A në hapësirë më 26 janar. Sateliti, i pajisur me radar me hapje sintetike të brezit L (SAR), mund të monitorojë mjedisin gjeologjik, rrëshqitjet e dheut dhe tërmetet.

Sipas Institutit të Kërkimeve të Informacionit të Hapësirës Ajrore nën Akademinë Kineze të Shkencave (CAS), organizata që projektoi radarin dhe mori të dhëna vëzhgimi, ai është në gjendje të marrë fotografi cilësore nga hapësira.

SAR është një sistem radar i imazhit me mikrovalë që lëshon valë elektromagnetike në Tokë dhe merr jehonë. Mund të marrë fotografi të sipërfaqes së tokës gjatë gjithë kohës, me mikrovalë me definicion të lartë.

L-SAR është një grup satelitor i përbërë nga dy satelitë. Ato janë krijuar për të shkuar në orbitë në një lartësi prej 600 km. L-SAR 01B do të dalë në treg në fund të shkurtit.