Transmetuar më 23-08-2022, 09:15

Këshilli Botëror i Motor Sportit i Federatës Ndërkombëtare të Automobilizmit (FIA) miratoi disa rregulla bazë për motorët F1 nga viti 2026. Ka pasur shumë diskutime dhe kjo nënkuptonte hyrjen ose jo në "Cirkun e Madh" të markave si Porsche apo Audi, por rregulloret janë bërë siç është kërkuar.

Sipas komunikatës së FIA-s, rregullat bazohen në katër shtylla themelore:

– Mirëmbajtja e kompeticionit: makinat e reja të fuqisë do të kenë performancë të ngjashme me atë aktuale, do të përdoren motorë me djegie të brendshme V6 dhe do të shmanget diferencimi i tepruar i performancës për të lejuar aftësi më të mira garash.

– Qëndrueshmëria mjedisore: projekti i vitit 2026 do të përfshijë një rritje të përdorimit të energjisë elektrike deri në 50 për qind dhe do të përdorë karburant që është 100 për qind i qëndrueshëm.

– Qëndrueshmëria financiare: kostot e përgjithshme për konkurrentët do të reduktohen, do të ruhet ekspozita teknologjike më e fundit që është thelbi i Formula 1.

– Atraktiv për prodhuesit e njësive të reja të energjisë: qëllimi i rregulloreve është të bëjnë të mundur dhe tërheqin markat e reja që t’i bashkohen këtij sporti në nivelin më konkurrues.

Lajmin e ka theksuar presidenti i FIA-s, Mohammed Ben Sulayem. "FIA vazhdon të drejtojë inovacionin dhe qëndrueshmërinë në të gjithë portofolin tonë të motorsportit. Rregulloret e njësisë së fuqisë së Formula 1 të vitit 2026 janë shembulli më i spikatur i këtij misioni.

Futja e teknologjisë së avancuar PU, së bashku me karburantet sintetike të qëndrueshme përputhen me qëllimin tonë për të ofruar përfitime për përdoruesit e makinave rrugore dhe përmbushjen e objektivit tonë për karbon neto zero deri në vitin 2030.

Formula 1 aktualisht po gëzon një rritje të jashtëzakonshme dhe ne jemi të bindur se këto rregullore do të ndërtohen mbi emocionin që kanë prodhuar ndryshimet tona të vitit 2022".

Tashmë në Spa, FIA do të matë makinat dhe ka besim se ato njëvendëshe do të mbeten brenda pragjeve të sigurta. Kështu, deri në vitin 2023, sa më poshtë është tashmë e detyrueshme:

– Skajet e dyshemesë do të ngrihen 15 milimetra.

– Lartësia e fytit të difuzorit do të rritet.

– Do të rritet ngurtësia e skajit të difuzorit.

– Do të futet një sensor i ri për të monitoruar fenomenin.