Transmetuar më 07-09-2023, 11:48

Një asteroid i madhësisë së një shtëpie është duke fluturuar drejt Tokës gjatë ditës së sotme, me katër shkëmbinj të tjerë hapësinorë që pritet të pasojnë në ditët në vijim, sipas Panelit të NASA-s për Asteroid Watch.

Asteroidi mbi 18 metra, i quajtur JA5, u zbulua në vitin 2021 dhe pritet të afrohet me Tokën me 3.17 milionë milje, raporton noa.al.

NASA i përkufizon “objektet potencialisht të rrezikshme” (PHO), asteroidë dhe kometa më të mëdha se 150 metra që afrohen 4.7 milionë milje nga Toka.

Katër asteroidët e tjerë variojnë nga 10 në 60 metra dhe NASA i përshkruan madhësitë e tyre si "aeroplanë" ose "autobusë".

Të premten, QC5 me madhësi 25 metra, me madhësi aeroplani, do të kalojë pranë Tokës në një distancë prej rreth 2.53 milionë miljesh.

Kurse asteroidi 2020 GE, 8 metra diametër, do të kalojë 3.56 milionë milje larg Tokës.

Pastaj vjen e diela, kur shfaqet asteroidi E8 – më i madhi dhe më i afërti nga të gjithë – parashikohet të vijë më pak se një milion milje nga Toka.

Ky asteroid gjigand 52 metra është në rrugën e fluturimit 946,000 milje afër Tokës, ashtu si edhe QF6 – një asteroid 20 metrosh që pritet të kalojë 1.65 milionë milje larg planetit tonë në të njëjtën ditë.

Të dy asteroidët u zbuluan këtë vit.

NASA tha se ka zbuluar më shumë se 32,000 asteroidë pranë Tokës, që nga java e kaluar.

NASA vëren se distanca mesatare midis Tokës dhe Hënës është rreth 239,000 milje. /noa.al