Transmetuar më 21-03-2024, 08:53

Kjo bimë është shpesh vetëm një zbukurim në kopsht, por në fakt mund të jetë "grali i shenjtë i shëndetit", sipas ekspertëve

Lakërishtja është një bimë e ngrënshme që i përket familjes Brassicaceae. Përdoret gjerësisht në gatim për shkak të shijes pikante dhe ushqimit.

Nuk gjendet në markete dhe dyqane të tjera. Zakonisht shitet nga disa fshatarë që e kultivojnë dhe e shesin lirë.

Lakërishtja është shpallur bima më e shëndetshme në botë për shkak të bollëkut të lëndëve ushqyese që mund të parandalojnë sëmundjet dhe të mbrojnë sportistët nga lëndimet, pohojnë kultivuesit e ushqimit cilësor që citon noa.al.

Kjo perime e konsoderuar si më e shëndetshmja në botë ka marrë 100 pikë të përsosura nga 100 pikë, duke lënë pas lakrën kineze (91.99 pikë), chardën zvicerane (89.27 pikë), panxharin (87.08 pikë) dhe madje edhe spinaqin (86.43 pikë), sipas CDC amerikane, Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Lakërishtja ka një nivel të lartë të aminoacideve dhe antioksidantëve. Përfitimet e tjera përfshijnë sasi të larta të hekurit, kalciumit, kaliumit, magnezit dhe vitaminës K.

Sa i përket rritjes, sallata me lakërishtë vepron më së miri në zona ujore. Në natyrë, rritet në burimet e ujit të pastër, përrenj, lumenj dhe përgjatë brigjeve të liqeneve. Me një shije pak të hidhur, lakërishta është e ngjashme me barishte të tjera.

Mund të shtoni lakërishtë në një sallatë, smoothie, sanduiç, tortilla, omëletë ose picë, por edhe në supë, salca dhe djathëra të ndryshëm.

Lakërishtja e ka origjinën nga Evropa dhe Azia Perëndimore, por tani kultivohet në të gjithë botën. Emri shkencor është Nasturtium officinale dhe njihet me disa emra të zakonshëm, si lakërishtë, lakërishtë e zakonshme dhe lakërishtë e kopshtit.

Lakërishtja është një burim i shkëlqyer i vitaminave dhe mineraleve, duke përfshirë vitaminën C, vitaminën K, kalciumin dhe hekurin. Është gjithashtu një burim i mirë i antioksidantëve dhe komponimeve anti-inflamatore. Konsumimi i rregullt i lakërishtës mund të ndihmojë në përmirësimin e shëndetit të përgjithshëm dhe në parandalimin e disa sëmundjeve.

Për shkak të vetive të saj antioksiduese dhe anti-inflamatore, lakërishta mund të ndihmojë në parandalimin e zhvillimit të sëmundjeve kronike si kanceri, diabeti dhe sëmundjet e zemrës.

Filozofi dhe shëruesi i lashtë grek Hipokrati përdori lakërishtën si një agjent rigjenerues, pastronte gjakun me të dhe ngarkonte trupin me energji jetike. Egjiptianët e lashtë e përdornin atë si një përforcues të fuqisë dhe libidos. Në mesjetë, bima arriti edhe në Evropë, ku ishte më e kërkuara në mesin e banorëve të Gjermanisë. /noa.al

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd